Elhelyezkedés

Tiszasas község a Tisza bal partján, Csongrádtól 19 km-re északra, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban található. A falutól csupán néhány kilométerre kanyargó festői szépségű Tisza-folyó és ártere a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része és igen kedvelt horgászhely. Az egyedül álló fövenyes szabad strandja révén egyre kedveltebb fürdőhely is.

A községi infrastruktúra teljesen kiépült az elmúlt években, erős alapot teremtve ezzel az elkövetkezendő esztendők fejlődésének. Tiszasast, előnyös földrajzi fekvése, könnyű megközelíthetősége, páratlan természeti értékei, és igen kedvező ingatlan árai, méltán tehetik vonzóvá az ide érkező turisták, letelepedni vágyók és befektetők számára. A közeljövő fejlesztési elképzelései között szerepel a Falu-arborétum megvalósítása, illetve a település alatt rejlő termálkincs kiaknázása, amely teljesen új távlatokat nyitna nem csak a község, de az egész Tiszazug jövőjében.

A település Kecskemétről indulva a 44-es főúton könnyen megközelíthető a tiszaugi Tisza-hídon átkelve Csongrád irányába haladva.

Címer

Tiszasas címere csücskös talpú, aranyszegélyű barokk pajzs, alatta fodrozódó aranyszalaggal, melyen „Tiszasas” felirat olvasható. A pajzsot 2/3 részben vékony ívelt aranymáz osztja két részre. A pajzsfőt és a pajzsderekat kék máz, míg az ívelt pajzstalpat zöld máz borítja.

A zöld pajzstalpat hullámos ezüstpólya osztja két rész, érintve a pajzs arany jobb és bal szélét. A pajzsot kitárt szárnyú aranysas uralja, vörös nyelvét kiöltve, vörös körmökkel a zöld pajzstalp felső részén állva. A pajzsfő jobb oldalán „emberarcú” aranynap, még a bal oldalán hatágú aranycsillag helyezkedik el. A pajzstalp alsó részén, a hullámos pólya alatt három Anjou liliom van, elhelyezkedésük követi a hullámvonalat. A fő címerkép: az arany sas jobbra a napra tekint.

A sas ábrázolása a település helyiségnevére, a halom a község magaslati fekvésére a hullámos pólya a Tiszára utal. A Tisza-folyót ábrázoló ezüstsáv alatt elhelyezkedő ezüst Anjou liliomokkal I. (Nagy) Lajos lovagkirályunk előtt tisztelgünk, akinek uralkodása alatt először említik írásban településünket.

A nap motívum a tiszasasi református egyházközösség egykori pecsétjén szerepel, a csillag szintén ősi keresztény jelkép, de emlékezünk vele a település egykori tulajdonosára Kinizsi Pálra is, akinek címerében szintén aranycsillag szereppel. A sas a címerben a tekintetét a napra emeli, a fény és a világosság felé, szárnytartása kifejez egy óvó védelmező szerepet, de a felemelkedni vágyó a nap fényében megtisztuló madárban átvitt értelemben a települést is láthatjuk. Tiszasas község címerét Papp Imre grafikus tervezte.

Történelem

Első írásos említése 1348-ból való, bár a régészeti leletek szerint jelentős Árpád-kori település volt itt. Az elmúlt évszázadokban Tiszasas olyan neves személyek birtoka volt, mint Kinizsi Pál, vagy a szolnoki vár kapitánya, Zay Ferenc. Egyhajós református temploma 1789-ben épült, késő barokk stílusban. A falu hangulatát meghatározzák a régi, tornácos, módos parasztházak, melyek közül sok épen megmaradt.

Megszakítás