Oldal kiválasztása

Címer

Tiszasas címere csücskös talpú, aranyszegélyű barokk pajzs, alatta fodrozódó aranyszalaggal, melyen „Tiszasas” felirat olvasható. A pajzsot 2/3 részben vékony ívelt aranymáz osztja két részre. A pajzsfőt és a pajzsderekat kék máz, míg az ívelt pajzstalpat zöld máz borítja.

A zöld pajzstalpat hullámos ezüstpólya osztja két rész, érintve a pajzs arany jobb és bal szélét. A pajzsot kitárt szárnyú aranysas uralja, vörös nyelvét kiöltve, vörös körmökkel a zöld pajzstalp felső részén állva. A pajzsfő jobb oldalán „emberarcú” aranynap, még a bal oldalán hatágú aranycsillag helyezkedik el. A pajzstalp alsó részén, a hullámos pólya alatt három Anjou liliom van, elhelyezkedésük követi a hullámvonalat. A fő címerkép: az arany sas jobbra a napra tekint.

A sas ábrázolása a település helyiségnevére, a halom a község magaslati fekvésére a hullámos pólya a Tiszára utal. A Tisza-folyót ábrázoló ezüstsáv alatt elhelyezkedő ezüst Anjou liliomokkal I. (Nagy) Lajos lovagkirályunk előtt tisztelgünk, akinek uralkodása alatt először említik írásban településünket.

A nap motívum a tiszasasi református egyházközösség egykori pecsétjén szerepel, a csillag szintén ősi keresztény jelkép, de emlékezünk vele a település egykori tulajdonosára Kinizsi Pálra is, akinek címerében szintén aranycsillag szereppel. A sas a címerben a tekintetét a napra emeli, a fény és a világosság felé, szárnytartása kifejez egy óvó védelmező szerepet, de a felemelkedni vágyó a nap fényében megtisztuló madárban átvitt értelemben a települést is láthatjuk. Tiszasas község címerét Papp Imre grafikus tervezte.

Megszakítás